Csilla gyrosza (Limara pita)

Pita tészta:

  • 3 dl langyos víz
  • 2 tk. só
  • 2 ek. olívaolaj
  • 50 dkg liszt (grahamliszt)
  • 1 tk. cukor
  • 3 dkg élesztő

A hozzávalókból kissé lágyabb tésztát dagasztok, majd hagyom duplájára kelni. Kb. 45-60 perc kell neki. Ezután 8 egyforma darabba vágom, gömbölyítem őket, hagyom 5-10 percig pihenni. Ezalatt a sikérszálak ismét megnyúlnak, így könnyebb nyújtani őket. Ovális vagy kerek formákat készítek belőlük, olyan 2-3 mm vastagokat. Ruhával letakarva hagyom őket 30 percig pihenni. Előmelegítem a sütőt 220 fokra. A sütő rácsán sütöm őket, nem tepsin, egyszerre 2-3 darab fér el. 5-6 perc sütés elég nekik.
Tálaláskor apróra vágott húst, zöldségeket, salátát, öntetet teszek ki, mindenki elkészíti a saját gyrosát.

Öntet:

  • 2 pohár joghurt
  • csipet só
  • bors
  • 1 gerezd zúzott fokhagyma
  • citromlé ízlés szerint
  • apróra vágott petrezselyemzöld, korianderzöld
  • chili, aki szereti
  • lilahagyma vékonyra karikázva (aki bírja)

Forrás: Limara péksége

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s