Štedrák (Flódni)

Ingrediencie :
Na vypracovanie krehkého cesta potrebujeme:

500 g polohrubej múky,

2 žĺtky,

250g Hery,

200g práškového cukru,

1 prášok do pečiva.

Plnky :

Makovo – lekvárová plnka: 200 g maku – najlepšie mletého a osladeného – dostať ho kúpiť a práve je v 20 g balení, 2 dl. prevareného mlieka, ak nedostanete osladený mletý mak, tak pridajte 120 g práškového cukru,10 g masla, – prevareným mliekom obaríme mak, keď vychladne, pridáme 50 g slivkového lekváru, ale ja ním nešetrím a pridáme citrónovú kôru.

Orechová plnka: 180 g pomletých orechov obaríme 2 dl. prevareného mlieka, pridáme 30 g strúhanky, 80g práškového cukru, 10 g masla, do vychladnutej zmesi pridáme mletú škoricu, hrozienka namočené v rume.

Tvarohová plnka: ja dávam 500g tvarohu, ale v pôvodnom recepte je 250 g, 2 balíčky vanilkového cukru, 2-3 žĺtky, 20 g hrozienok, 80g masla, 80g práškového cukru – ale ja ho nedávam podľa mňa bohato stačí vanilkový cukor, citrónová kôra.

Príprava :

Všetky suroviny zmiešame a vypracujeme krehké cesto, ktoré rozdelíme na 4 diely. Prvý vyvaľkáme, / namiesto valkania môžeme cesto aj strúhať rovno do formy/vložíme do tortovej formy, ktorú predtým vymažeme maslom a posypeme múkou  a cesto  potrieme makovo lekvárovou plnkou. Na ňu položíme druhý vyvaľkaný plát cesta, ktorý potrieme orechovou plnkou a nastrúhame naň jedno jablko , tiež  prikryjeme tretím plátom cesta, na ten dáme tvarohovú plnku a prikryjeme posledným plátom  cesta. Trochu cesta si zvyknem nechať   a zamiešam doň kakao, potom z  kakaového cesta vykrajujem srdiečka, stromčeky , hviezdičky a ozdobím nimi posledný plát cesta. Na záver cesto poprepichujeme vidličkou a dáme piecť  do vyhriatej rúry na 50-60 min pri 180 stupňoch.

Poznámky :

Tento recept som dostala, vlastne sme ho najprv spolu piekli s mojou veľmi dobru priateľkou Vlastou. To,  že sa volá Štedrák  je preto, lebo je naozaj tento koláč štedrý na plnky a skúpy na cesto. Veď posúďte sami a vyskúšajte ho upiecť a urobiť  tak radosť svojim blízkym v dni sviatočné. Ak ho budete piecť s láskou, tak sa podarí a bude výborný! Tak sa dajte do toho!

Ja deň pred pečením pripravím cesto a nechám ho odležať  v chladničke cez noc.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s